Tortakavalkád…………..
– egy cukrászmester vallomása……..
Milyen szempontok alapján válasszunk esküvői tortát?
Általában 240 szeletes tortáig van állványunk, különböző formákban, például gúla alakú, félköríves, négyszögletes, szív, kerek vagy kinyúló karú állványok.
Mostanában egyre többen az internetről kinézett tortákhoz hasonlót szeretnének kérni, mely sokszor nagy kihívást jelent számunkra. Amit kitalál a fiatal pár, azt igyekszünk elkészíteni, de ha olyan ötlettel állnak elő amit nem lehet elkészíteni, akkor megpróbáljuk közösen megtalálni a megoldást. Amit tudni kell a menyasszonyi tortáról, hogy „masszívabbnak” kell lennie egy átlagos tortánál, hisz sokszor csak az éjszaka közepén kerül a násznép elé. Addig pedig ugyanolyan szépnek kell lennie, mint amikor elkészült.
Milyen díszekkel lehet széppé varázsolni egy esküvői tortát?
Fontos számunkra, hogy a díszítő elemek csak ehető élelmiszerből készüljenek. Ez alól csak a kerámiafigura és a selyemvirág a kivétel. Díszítünk még glazurral ami tojásfehérjéből és porcukorból készül. Emellett torta tüllt is használunk, ami harmonizál a torta színével és könnyen tisztítható. Ezen kívül pedig tűzijáték jellegű díszeket is adunk a torta mellé. A virágokat karamellből és marcipánból készítjük, ami lehet akár rózsa, szegfű, kardvirág, margaréta vagy gerbera formájú.
Torta ízözön……….
Ha több emeletről van szó érdemes emeletenként megosztani az ízeket. A legnagyobb emelet valamilyen variációt tartalmazzon, mint például a csokis-meggyes, túrós-barackos, epres-mogyorós …A többi szint megosztva gyümölcsösös savanykásabb ízű (málnás, joghurtos, erdei gyümölcsös, ribizlis, citromos, fekete erdő …) és klasszikus ízű oroszkrém, csoki, gesztenye, puncs, somlói … legyen. A legkisebb tortát érdemes különleges ízek közül kiválasztani, mint a cappuchinó, zserbó, kávé, karamell, tiramisu …A lényeg, hogy minden szint különböző legyen, az esküvői torta tartalmazzon gyümölcsös, klasszikus és egy extra ízű emeletet. A jelleget adó ízt ne ismételjük egy esküvői tortán belül. A torta íz választása nagyban befolyásolja a sütemények íz választékát is.